loader Please wait...
close box

STUDIU DE CAZ

Gestionarea eficienta a depozitelor Scandia Food


Despre Scandia Food


Scandia Food este o companie romaneasca de produse alimentare, lider pe piata conservelor pe baza de carne din tara, avand o cota de piata in volum de peste 54%. Infiintata la inceputul secolului 20, compania si-a continuat neintrerupt activitatea pana in zilele noastre. Un nume respectat in industria alimentara, Scandia Food a reusit de-a lungul anilor performanta de a crea produse delicioase si a lansa branduri de succes, indragite de consumatori. Succesul acestora a transformat compania dintr-un jucator local, intr-unul national, lider detasat pe piata de conserve de carne.

In 2010, Scandia Food s-a mutat intr-o noua fabrica, o dovada a promisiunii facute consumatorilor de a respecta cele mai inalte standarde de calitate: s-a realizat o investitie de peste 40 de milioane de euro; s-au implementat utilaje si tehnologii la cele mai inalte standarde; exista o suprafata de productie de peste 17.000 de metri patrati; s-au creat depozite de ultima generatie pentru materii prime si produse finite; exista doua unitati de productie, una pentru conserve si alta pentru mezeluri.

 

 

 

 


Nevoia clientului si solutia oferita de specialistii RBC

Reprezentantii Scandia Food au solicitat ajutorul echipei RBC pentru o mai buna gestionare a depozitelor companiei.

Atfel, materia prima este receptionata in depozitul de marfa congelata care dispune de 3568 de locatii de paleti. Sistemul WMS al RBC permite prin conectarea directa la cantarele industriale (Bizerba) receptia de marfa. Sistemul ghideaza apoi operatorul cu stivuitorul catre locatia finala de la raft. Scoaterea de marfa in productie se face pe baza comenzilor injectate automat din ERP foosindu-se tehnica FEFO.

Receptia din productie are loc in depozitul de materii finite pe un numar de 9150 de locatii de palet aflate la parter (zona de picking) si etajele superioare, unde marfa este stocata cu ajutorul stivuitoarelor de tip VNA. Sistemul permite lucrul in paralel al VNA-urilor (doua utilaje, fiecare pentru un culoar), iar pe celelalte doua culoare executarea operatiuniilor de picking realizandu-se de catre 6 operatori.

Daca la depozitul de materii prime nu a existat o problema legata de targeturile de receptie/livrare, nu asa au stat lucrurile in depozitul de materii finite. Aici la un numar de 1770 de SKU, cu ajutorul sistemului WMS al RBC s-a ajuns la atingerea targeturilor de raceptie si livrare de 250/350 paleti pe zi. In primele faze, procentul paletilor proveniti din picking era de 30%, insa dupa implementarea sistmului RBC s-a atins un procent de 95% din totalul paletilor livrati. Acest lucru a fost posibil folosind modulul de picking al sistemului WMS.

Caracteristicile depozitelor sunt: 

  • 3568  locatii de depozitare la materii prime

  • 9150 de locatii la materii finite

  • 2 rampe de incarcare – descarcare la materii prime

  • 3 rampe de incarcare – descarcare la materii finite

  • 5 operatori la materii prime

  • 18 operatori la materii finite

  • 2 operatori la materii auxiliare

  • SKU materii prime/finite/auxiliare (218/1770/1450)

Se receptioneaza pana la 110 de comenzi pe zi, se livreaza pana la 150. Volumul de paleti este: Mediu - 45/250 (intrare/iesire); Maxim - 250/350 (intrare/iesire).

Solutiile implementate de echipa RBC au inclus: impartirea comenzilor mari pe mai multe transporturi pe baza regulilor de incarcare si rutare; administrarea taskurilor catre operatori astfel incat sa se paralelizeze picking-ul si lucrul cu VNA-urile in mod optim; comunicarea cu sisteme automate de cantarit (cantare industriale Bizerba); strategii speciale de consolidarea paletilor in functie de regulile beneficiarilor; definirea locatiilor de depozitare pe baza definirii ariilor de depozitare si a asocierii cu produsele; informarea operatorilor despre regulile speciale de constructie a paletilor finali.

 

 

 

Rezultate:


Suntem bucurosi sa putem anunta rezultate spectaculoase, in urma implementarii solutiilor RBC: miscari complete (joc dublu) ale VNA-urilor (alternarea stocarii cu a scoaterii, fara a circula cu furcile goale): 92%; atingerea obiectivului propus de 250 de paleti livrati pe zi (95% reprezinta paleti mixati) si receptia a 200 de paleti din productie la depozitul de materii finite; scaderea numarului de pickeri la 12 (2 schimburi a cate 6 pickeri) de la 41; livrarea corecta a produselor atat cantitaiv, cat si a ceea ce s-a cerut cu grad 0 de eroare (acuratete maxima la picking) folosind techica scanarii.