loader Please wait...
close box

STUDIU DE CAZ

Numarare automata a articolelor la Dedeman prin solutia dezvoltata intern - RetailScale


Despre Dedeman

Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori romani care, incepând cu anul 1992, au dezvoltat lantul de retail cu materiale de constructii si pentru amenajari interioare, de tip Do-It-Yourself, destinat celor ce doresc sa isi construiasca si sa-si amenajeze caminul.

Una dintre cele mai dinamice companii din domeniu, Dedeman opereaza in prezent o retea de 40 de magazine, avand peste 7300 de angajati. Gama produselor comercializate este extrem de generoasa, depasind 45.000 de repere, acestea provenind de la producatori nationali sau din importuri.


Nevoia clientului si solutia oferita de specialistii RBC

Gama produselor comercializate in reteaua de retail Dedeman este extrem de generoasa, acoperind o plaja extinsa, incepand cu materiale de constructii si pana la materiale pentru amenajari interioare.

Problema cu care se confruntau magazinele Dedeman consta in determinarea numarului exact de bucati de articole de tip feronerie (holdsuruburi, piulite, saibe etc.) la achizitionarea acestora de catre client.

In trecut, vanzarea produselor de feronerie era o vanzare asistata, in care personalul Dedeman primea pungile cu produse alese de clienti, iar numararea bucatilor se realiza pe cantare simple de numarare, pornind de la greutatea de referinta a unui numar de bucati determinat manual. Dupa stabilirea numarului de bucati, personalul Dedeman aplica o eticheta pe punga cu produse, pe care notau cu pixul informatia corecta (numar de bucati si cod produs) in vederea emiterii bonului fiscal la casele de marcat. Procesul se desfasura foarte anevoios, deoarece la mai multe produse achizitionate intreaga procedura de determinare a numarului de bucati trebuia reluata pentru fiecare tip de produs in parte, un inconvenient destul de mare pentru client.

Solutia oferita de RBC pentru eficientizarea operatiunilor desfasurate cu articolele de tip feronerie a constat in furnizarea unei solutii complete ce se bazeaza pe cantarul de sistem Bizerba SCII 100, cu tastatura personalizata. Acesta asigura determinarea automata a numarului de bucati pentru produsele de tip feronerie (holdsuruburi, piulite, saibe etc.), prin cantarire si emiterea unei etichete cu datele necesare scanarii. In baza acestei etichete se realizeaza apoi emiterea bonului fiscal la casele de marcat. Intregul proces, incepand de la alegerea produsului si pana la etichetarea ambalajului se face de catre client, cu ajutorul acestui aparat cu tastatura special personalizata care sa-i ofere datele necesare etichetarii produsului intr-un timp foarte scurt. Ambalarea produselor se face in pungi care au aceeasi greutate (min. 1g).

Totodata, pentru o corespondenta intre produsele de la raft si cele din aparatul de numarat, a fost necesara realizarea unei aplicatii software pentru editarea si  transmiterea de date catre aparatul Bizerba - RetailScale, aplicatie dezvoltata de catre echipa RBC.

Aceasta solutie realizeaza interfatarea intre Back Office-ul Dedeman si Server-ul de management al cantarelor, asigurandu-se astfel un flux coerent si strict controlat de informatii.

Aplicatia software permite gestionarea urmatoarelor date: denumirea articolelor, bucatile de referinta, codul de bare, tara.


Rezultate

Prin implementarea acestei solutii a fost eliminata necesitatea prezentei unui angajat care sa realizeze practic determinarea numarului de bucati si etichetarea produsului respectiv. A fost scurtat timpul pe care clientul trebuia sa-l petreaca la raftul cu produse, avand posibilitatea sa-si alega exact numarul de produse pe care si-l doreste. Au fost eliminate eventualele erori umane in ceea ce priveste etichetarea corecta a produsului. Actualizarea datelor se face automat, existand un control centralizat al informatiilor. A fost automatizat intregul proces, de la alegerea produsului si pana la emiterea bonului fiscal.

"Activitatea complexa desfasurata in cele 40 de magazine din reteaua Dedeman si gestionarea numarului mare de articole tip feronerie (holdsuruburi, piulite, saibe etc.) au impus necesitatea unei solutii de tip „do it yourself”, gestionata centralizat, care sa determine automat numarul de bucati din ambalaj si emiterea unei etichete cu datele necesare scanarii la casele de marcat. Consultantii de la RBC au dovedit profesionalism in abordarea necesitatilor noastre", a spus Ovidiu Gavrila

Director IT Dedeman.